Poradna Sjezdové lyže


Autor: | Vloženo: 23.01.2013 000 01:26 | Témata: Poradna Sjezdové lyže

Rada při výběru lyží pro velmi sportovní lyžování.

Dobrý den,

potřebuji radu, jaké vybrat lyže. Zaujaly mě následující modely.

Atomic Race D2 GS 11/12

Atomic Redster Edge GS 12/13

Jsem velmi zkušený a náročný lyžař, styl jízdy velmi sportovní, ostrý a hlavně vysoká rychlost, dlouhý oblouk. Do teď jsem jezdila na lyžích Atomic GS9 beta race, ale už nějakou dobu chtěly vyměnit.

Z charakteristik zde i na jiných serverech jsem spíše zmatená, technickým parametrům až tak nerozumím. Vím, že chci závodní obřačky, těžké s titanovým jádrem. Toť vše. Takže rady? Ještě jsem taky koukala na Volkl, ale jsem spíš zatížená na Atomic, ale nechala bych se překecat, pokud by byly k dispozici nějaké zajímavé lyže za dobrou cenu (koukala jsem např. na tyto: Völkl Racetiger Speedwall GS 11/12).

Předem díky za jakoukoli radu :),

L.

  • Martin Sichyngr, www.skier.cz

    Martin Sichyngr, www.skier.cz

    23. ledna 2013 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den,

    pokud hledáte lyže na dlouhý oblouk, tak bych z Vaší volby vyřadil Atomic Redster Edge GS, protože díky svému krojení a celkovému pojetí nemají s GS lyží nic společného, jsou moc točivé. Je to defacto sportovní univerzálka na střední délku oblouků. Pokud se rozhodujete mezi Atomic Race D2 GS a Völkl Racetiger Speedwall GS tak upřímně od Volklu dostanete za menší peníze kvalitnější lyže. Völkl Racetiger Speedwall GS mají klasickou sendvičovou konstrukci, rovné bočnice a celodřevěné jádro s titanalovým plátem. Jelikož prodáváme oba modely lyží a lyže se nám vrací i na servis, tak bych volil Völkl. Lepší hrany, skluznice, pevnější uchycení vázání, tj. přesnější přenos sil. Jízdními vlastnosti jsou tyto lyže vesměs podobné, možná volkl mne přijde o něco živější lyže, která rychleji reaguje, měl jsem možnost oboje testovat. Osobně bych volil Völkl, díky jednoduší a tudíž spolehlivější konstrukci a "poctivějšímu" zpracovnání.

    V případě zájmu Vám rádi poradíme.

    S pozdravem

    Martin Sichyngr, skier.cz

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Srnecka

      23. ledna 2013 - Srnecka

      Super, moc děkuji za informace. Přesně to jsem potřebovala - aby mi někdo převedl technické parametry do praxe. Takhle... kdybych se Vás zeptala, jaké byste mi doporučil lyže pro můj styl jízdy, aby byly kvalitní, spíše na dlouhý oblouk a hlavně dobře snášely rychlost... jaké byste vybral? Myslím pokud dáme stranou těch pár modelů, které mě zaujaly před tím.

      Mimochodem začínám vážně uvažovat o Volklu, také se mi zdálo, že u Atomiků se k ceně přičítá značka, i když musím říct, že doteď jsem byla s veškerým vybavením této značky nadmíru spokojena.


    • Martin Sichyngr, www.skier.cz

      23. ledna 2013 - Martin Sichyngr, www.skier.cz

      Na dlouhý oblouk a rychlou jízdu bych vždy doporučil sendvičové lyže, s celodřevěným jádrem a titanalem, které nebudou moc krojené. Samozřejmě nebavíme se zde o orig. závodních FIS obřačkách, které jsou někde jinde a pro běžného byť sporotovního lyžaře téměř nepoužitelné. Moje doporučení je následující vždy se bude jednat o top model výrobce, kromě zmiňovaných Völklů pak např. Fischer RC4 Worldcup RC, Blizzard WRC, Head WC iSpeed.

      Ještě k délce doporučoval bych, pokud lyže mají být skutečně na dlouhé oblouky a dostatečně klidné a stabilní min. délku 175 cm. Běžně pak - 5 až + 5 k výšce postavy.

      S pozdravem

      Martin Sichyngr, skier.cz


    • Srnecka

      23. ledna 2013 - Srnecka

      Po pravdě jsem teď, když jsem blíže prozkoumala současné Atomiky, zjistila, že navzdory běžným doporučením, mám obřačky s délkou 170 cm při svých 184 cm. A bezvadně mi vyhovují. Ale ještě to promyslím...

      Píšete dlouhé a stabilní oblouky... no, já mám spíš dost závodnický a agresivní styl jízdy. Delší carvingové oblouky ve vysokých rychlostech. Navíc nastupuju na sjezdovku ráno s první lanovkou a končím, když zavírají, takže různý terén.

      Za předpokladu že bysme se bavili o originál závodních lyžích - to by byly např. jaké modely? Doufám, že nejsem moc rýpavá, ale nechci se ve výběru ukvapit :)

      Další dotaz - Atomic Redster Doubledeck GS 12/13 a Atomic REDSTER D2 GS 12/13 jsou ty samé lyže nebo je jen chyba, že mi je to vyhazuje pod odkazem na první lyže (https://sjezdove-lyze.heureka.cz...) na Vašem online shopu?




    • Martin Sichyngr, www.skier.cz

      23. ledna 2013 - Martin Sichyngr, www.skier.cz

      Dobrý den,

      začnu od konce, Atomic Redster Doubledeck GS 12/13 nebo Redster D2 GS 12/13 je stejná lyže jen slovo Doubledeck je nahrazeno D2, jelikož někdo tyto lyže vyhledává ještě pod označením D2.

      Co se orig. závodních lyží týče, tak je potřeba si uvědomit, že délka bude min. cca 180 cm a rádius u "dámských" bude min. 23 m, podle nových FIS pravidel pak ještě více. Tyto lyže jsou asi tak o "10" tříd výkonější než ty co máte dnes. Na běžné, byť hodně sportovní lyžování celý den jsou nevhodné. Pro Vás by to byl obrovský rozdíl v náročnosti a točivosti lyže oproti tomu co máte nyní.

      Pokud lyžujete tak jak popisujete, tak i běžné katalogové "závodní" lyže Vám v mnou doporučovaných délkách budou dostačovat. Podívejte se např. i na Blizzard WRC, jsou to vysoce sportoní lyže, z mého pohledu lyže blízké těm FIS speciálům.

      Na výšku 184 cm bych pak volil délku cca 180 cm, jelikož lyžujete celý den, tak mírně "kratší" budou obratnější při horších podmínkách atd. Možná bych Vás poprosil, piště přímo na náš e-mail, [email protected], jelikož tato poradna není standartní diskuzní vlákno.

      S pozdravem

      Martin Sichyngr, skier.cz


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.